Rijksmonumenten - Kwartet2020

Ga naar de inhoud

Rijksmonumenten

Havezathe Emmerik
Een havezathe is een versterkt huis (burcht), hofstede of hoeve. Oorspronkelijk was het een landgoed of kasteel van een ridder. Havezathe Emmerik stamt uit de 17e eeuw, maar onderzoek hebben resten van een haardplaats gevonden die mogelijk teruggaan naar de 15de eeuw. Omdat het huis als monument is geregistreerd is verder onderzoek niet mogelijk. Het antwoord op de oudheid van havezathe Emmerik blijft dus in de bodem bewaard.
Paalmanhuis
Het Paalmanhuis is de voormalige woning van de koster van de Nederlands Hervormde kerk. Het huis, gebouwd in 1881, is vernoemd naar Johannes Paalman. Hij was de laatste koster in full time dienst. Johannes werd in 1968 80 jaar en toen vond de kerkvoogdij het toch wel tijd om een opvolger voor Johannes te zoeken. Wel mocht hij tot zijn dood in de kosterswoning blijven wonen.
Werenfriedkerk
We schrijven het jaar 726. Willibrord vraagt aan Werenfried om de zielenzorg voor een grote regio op zich te nemen. Zo komt Werenfried in Elst terecht, de regio waar ook Westervoort in ligt. De kerk, die naar hem vernoemd is, werd gebouwd rond 1150. Na 1200 kwam er een toren op. In de 14e eeuw werd het huidige priesterkoor aangebouwd. In de 15e eeuw tenslotte werden de toren en het middenschip verhoogd, twee zijschepen aangebouwd en drie vicarie-altaren geplaatst. Rond 1600 werd de kerk overgenomen door de Reformatie en werd het interieur weggehaald. Vanaf 1956 werd de kerk stijlvol gerestaureerd.
Havezathe Hamerden
Hamerden was een van de vijf havezathen die Westervoort rijk was. Eind jaren 70 raakte het huis in verval en leek het in 2015 rijp voor de sloop.
De Historische Kring Westervoort maakte zich hard voor restauratie en uiteindelijk besloot de gemeente Westervoort het pand te restaureren. Nu staat het er in volle glorie bij en is er een horecagelegenheid in gevestigd.
 
Terug naar de inhoud