Westervoort 1250 jaar
Monument 1250 jaar Westervoort
Dit monument is gemaakt van staal en stelt onder andere de letter W voor. De Westervoortse bevolking wordt uitgebeeld door een man, een vrouw en een kind. Zij staan hand in hand en vormen zo de letter W. De lijnen achter hen geven de oorspronkelijke zigzagloop van Rijn en IJssel weer. Het kunstwerk is gemaakt door Dick van Duivenvoorde. Hoefsmid Gerrit Wijnands (zie: Oude beroepen) heeft het monument gemaakt.
Gekostumeerde historische optocht
Maanden is men bezig geweest om alle kostuums te maken. De optocht vond plaats in de stromende regen. De voorbereidingen voor het feest rond 1250 jaar Westervoort begonnen al twee jaar daarvoor. Het was tevens de aanzet voor de oprichting van de Historische Kring Westervoort.
Toegangspoort Klapstraat
Om het feest luister bij te zetten werden bij de toegangswegen poorten opgetrokken om de mensen die door Westervoort kwamen erop te wijzen dat men een 1250 jaar oud dorp binnenkomt.
Gedenkmunt
Ook werd er een bronzen herdenkingsmunt geslagen. Het muntteken is een mercuriusstaf. Het muntmeestersteken is een haan. Dat is het teken van M. van de Brandhof, die muntmeester was van 1969 tot 1979. De tekst op de munt: Westervoort , Fluviorum Impetum Vicit (Rivieren, Aanvallen, Winnen) 1250 jaar 726 – 1976 De koperen Hand. De vrije betekenis van de Latijnse woorden is “De aanvallen van de rivieren overwonnen”.