Nieuw(s) - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media

Nieuw(s)

CURSUS WESTERVOORTS DIALEC

In verband met het 25 jarig jubileum van onze Moes Aete avond organiseert de Dialectgroep van onze vereniging
een leuke dialect cursus avond welke op 2 avonden wordt gegeven.
De avonden zullen in Café Wieleman plaatsvinden op respectievelijk 22 september en 28 oktober a.s. Inloop vanaf 19:30 en de cursus start om 20:00 uur.

Inschrijfgeld voor de avond bedraagt € 5,-. Een kop koffie of thee en pen & papier zijn inbegrepen.

Progamma van de avond:
20:00 uur tot 20.45 uur: hoorcollege door Henk van Aalten (oud-onderwijzer basisschool Flierefluiter), afgesloten met een zelf te maken klein dicteetje
20.45 uur tot 21.00 uur: pauze
Vanaf 21:00 uur:
muziek door Skoeks, gedichten van en door PieterS en wat dialect verhaaltjes.
Kortom een leerzame én gezellige avond

Inschrijven voor 22 september: HIER
Inschrijven voor 28 oktober:  HIER

Maximaal aantal deelnemers per avond: vooralsnog 30, en vol=vol !

Doel van de avonden: goed voorbereid zijn op de 25e  Moes Aete avond van 9 december 2021.

Er wordt ook nog gewerkt aan een boek over “25 joar Moes Aete” !
'Ik hou van Westervoort'
Arnold Krechting

Na het succes van zijn 1e boek 'Ik hou van nonnen' in 2015, hier zijn 2e boek 'Ik hou van Westervoort'.


Het is een gevarieerd boek met veel humor en  emotie over Westervoort en haar inwoners zoals Henk Hermsen van de Pleij, Burgemeester Arend van Hout, 'Fiene Roomse' en verhalen over het verenigingsleven.
Kortom, 26 verhalen over en rondom Westervoort met beroemde en bekende Westervoorters.
De prijs is €10,-.

Het boek is te koop bij CIGO in winkelcentrum de Wyborgh.

Tevens is het  HIER te bestellen bij de Historische Kring Westervoort.
De Liemers maakt documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om Arnhem
Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans maken samen met de Historische Kring Westervoort een documentaire over de vergeten bevrijding van Arnhem, die via Westervoort in april van 1945 werd ingezet.
Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en vandaaruit West Nederland. Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, wordt dit spannende verhaal nu in beeld gebracht.
Geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar maken met innovatieve technieken, dat is het doel van het project Bakens van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers. In dat kader starten deze week de eerste filmopnames voor een nieuwe documentaire over operatie ‘Quick Anger’. De slag die we vergeten zijn. Iedereen kent operatie ‘Market Garden’, de slag bij Arnhem. Die brug te ver. Reddeloos mislukt en duizenden doden. De Tweede Wereldoorlog duurde er een half jaar langer door. Toch is Arnhem alsnog bevrijd, met een slag die wel gelukt is. En daarin speelt Westervoort een prominente rol. Maar wie weet dat eigenlijk nog?Joop Schuilenburg, voorzitter van de Historische Kring Westervoort vertelt: “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem, is dit de plek waar de bevrijding van West Nederland begon!
We willen de geschiedenis van deze markante plek aan zoveel mogelijk mensen vertellen, jong en oud. Zodat inwoners en bezoekers van de Liemers de interessante geschiedenis van deze mooie regio beter leren kennen, zodat we samen trots zijn op onze regio.”
Westervoorters Sascha Wensveen en Paul Haans hebben zich samen met de Historische Kring Westervoort ten doel gesteld om het verhaal in beeld te brengen. Sascha en Paul verdiepten zich al eerder in de geschiedenis van de Liemers met hun bekroonde oorlogsfilm Gabriël.
Samen met lokale historici en kenners doken zij in het verhaal, werd er bronmateriaal verzameld en een bijzondere presentator aangetrokken, Hans Goedkoop. Sinds 2000 presenteert Hans Goedkoop het wekelijkse geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ op televisie en de laatste jaren doet hij ook historische documentaireseries als De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw.

In deze nieuwe documentaire duikt Hans samen met lokale specialist Walter IJbema in de achtergronden van de vergeten bevrijding van Arnhem. Met behulp van oude foto’s, historische film- en geluidsopnames en animaties reconstrueren zij het spannende verhaal. Circa 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen werden ingezet bij de bevrijding via Westervoort. Het was één grote file aan voertuigen die uiteindelijk wel 4 dagen zou duren. Er wordt gefilmd op de plekken waar het allemaal gebeurde, bij Fort Westervoort en bij de oversteek. De documentaire kan na afronding van het project op verschillende manieren bekeken worden, onder andere op locatie via een toepasselijke markering die nog ontwikkeld zal worden. Zo kan iedereen straks de geschiedenis beleven op de plek waar het allemaal gebeurde.Het project ‘Bakens is een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio. In Zevenaar is er vanuit dit project een speur- en spelroute voor gezinnen met kinderen gelanceerd, van de verdwenen burcht van Zevenaar naar Huis Sevenaer. In de gemeente Duiven wordt gewerkt aan het visualiseren van het verdronken dorp Leuffen bij Groessen met behulp van 3D modellen.
Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Westervoort, Gemeente Duiven, Gemeente Zevenaar en de Provincie Gelderland.
Op de filmset:
foto's: Jan smink
Herdenking Operatie ‘Quick Anger’
Op 12 april 1945 staken Britse en Canadese militairen vanuit Westervoort de IJssel over.
In verband met de Corona maatregelen dit jaar geen herdenking bij het monument.
In plaats hiervan maakte de Gemeente Westervoort deze video.
Klik HIER
De Canon van Westervoort
De 'Dialec-groep' van de Historische Kring Westervoort heeft een boek geschreven over de geschiedenis van Westervoort.
Er is gekozen om de Westervoortse geschiedenis, zoals in het onderwijs gebruikelijk is, in 10 tijdvakken in te delen. Er zijn keuzes gemaakt die geresulteerd hebben in hetgeen nu voorligt.
Belicht worden onder andere het ontstaan van een dorp (nederzetting) tussen de rivieren, de verhalen rondom Werenfried, de belangrijke handelsroute met het achterland en de Heerlijkheid Westervoort onder bestuur van de heren van Bergh. Het hertogdom Gelre, de Liemerse regio alsook de 20e eeuwse groeikerntaak van Westervoort passeert de revue.

Het boek is geschreven in het Liemers dialect en in het Nederlands en is samengesteld door dialectclublid Wim Vlijm in samenwerking met de andere leden van de dialec-groep..Alle leden van de Historische Kring Westervoort zullen de canon na 12 april in de bus krijgen.

Vanaf 20 april is het boek ook te bestellen via het boekenbestelformulier,  klik HIER

De prijs bedraagt € 7,50.
Voor verzending buiten Westervoort zullen verzendkosten in rekening worden gebracht.
Op zaterdag 10 april is het eerste exemplaar van de Canon van Westervoort officieel aan onze burgemeester, de heer A. van Hout, overhandigd.
Ook een delegatie van leerlingen van groep 7 en 8 van alle Westervoortse basisscholen was aanwezig tijdens deze overhandiging.
In het spoor van de bevrijders
Klik   HIER

om de uitzending van Omroep Gelderland van 22 april 2020 te zien.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 7/10/2021

Terug naar de inhoud