Nieuw(s) - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media

Nieuw(s)

WIEKENT WESTERVOORT-AVOND ZEER GESLAAGD
Op vrijdag 1 april vond in zalencentrum Wieleman de WieKent Westervoort-avond plaats. Een avond met muziek van Kees, Westfort Brass en Skoeks en een pubquiz en dat alles georganiseerd door OBK, Sportclub Westervoort, HKW en Wieleman. Doel, naast het het weer eens hebben van een gezellige avond, vooral ook geld in te zamelen voor Oekraïne’s giro 555. En dat is gelukt: maar liefst €
655,00 leverde het op door de inleg van de deelnemers van 23 teams, de verkoop van de Canon van Westervoort en de fooien in de traditionele melkbus.
Kortom een zeer gezellige avond met als winnaar van de pubquiz Team naast ons speelt vals. Zij kregen als prijs een aantal 4-haps mini tom-pouces met het WieKent Westervoort-logo. Een wederom geslaagd onderdeel van de quiz was de muziekronde met vragen die voortvloeiden uit live-muziek van alle muzikanten.
Een avond die zeer zeker voor herhaling vatbaar is, was de conclusie na afloop uit reacties van tal van de deelnemers. click hier voor de foto's.
In Memoriam: Annie Peeters-Hendriks

  
Annie woonde jaren op de Schans en later op Waemelslant in Westervoort. Bij de Historische Kring Westervoort was ze een adequaat lid van de dialectgroep en stond haar mannetjes. Ze sprak haar mooie dialect vermengd met klanken uit haar oorspronkelijk herkomstplaats Bemmel. Als ervaren toneelspeelster droeg Annie jarenlang voor op o.a. Moesaete en andere gelegenheden.  
De met veel zorg door Annie zelf gemaakte drank viel bij de deelnemers van de jaarlijkse quiz goed in de smaak op de braderie in de kraam van de HKW.
Met dank an Annie herinnere we heur as ‘n krachtige dame!

Kees Krechting
Namens de Dialectgroep, Historische Kring Westervoort

 

"Moesaete" 2021 afgelast
 
Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten de 25e editie van het “Moesaete” dat gepland stond voor zondag 12 december a.s., af te gelasten. Gezien de huidige corona ontwikkeling en de daaraan gekoppelde restricties denken wij dat de jubileumuitvoering van dit mooie evenement beter verdient, dan de huidige regels mogelijk maakt.
We hebben ook besloten om de verkochte kaarten terug te nemen en het betaalde geld te retourneren. Wij vragen de kaart bezitters daarom deze terug te brengen of sturen naar onze penningmeester Jos van Kuipers, secretaris Jan Smink of organisator John Kemper.
Graag op de achterzijde van de kaart uw naam, telefoon, IBAN nummer en het door U betaalde bedrag vermelden. Onze penningmeester zal dit dan op betreffende rekening terug storten.
de inleveradressen: Het Geerken 320 6932MX, Bergsemaat 153 6932AM of dr Schaepmanstraat 21 6931 DM allen te Westervoort.
Zij die hun kaart via de ticketbox van Wieleman hebben gekocht krijgen hun geld automatisch teruggestort.
voor eventuele vragen kunt U een email sturen naar info@hkwestervoort.nl, of een briefje naar één van bovengenoemde adressen.
Wij hopen volgend jaar een spetterende 25e editie neer te mogen zetten!

Organisatie comité “Moesaete”


In Memoriam Tinus Koenen

Tinus Koenen herinneren wij als een markante persoonlijkheid.
Gek op zijn dorp en jarenlang zeer actief in het verenigingsleven van Westervoort.
Ook bij de Historische Kring Westervoort was hij van cruciaal belang.
Ontving de erespeld van de Historische Kring Westervoort en kreeg een Koninklijke onderscheiding.
In 2016 ontving hij bij zijn overdracht als presentator van het moesaete de onderscheiding van  ‘Zwiegende Aeter’ uit handen van zijn vrouw Riet.

Met dank an Tinus herinnere we hum baove alles as ‘n mooi mins.


Kees Krechting
ZILVER-MOES! 25 joor Moes aete
Op zondagmiddag 12 december 2021 is het zover: het zilveren jubileum van het Moes aete. Die middag zal het voor het eten van de moes en toebehoren zoals worst, spek en Amsterdamse uitjes weer een ouderwets gezellige middag worden met muziek, voordrachten en nog veel meer. De zaal opent om 13:30 uur. We beginnen om 14.00 uur met het cuturele programma. De Moes zal rond 18:00 uur worden opgediend. Om 20;00 uur sluit de zaal.
Tevens zal op die middag het boek “25 joor Moes” te koop zijn. In dit boek wordt middels foto’s en verhalen teruggeblikt op de 25 jarige geschiedenis van het Moes aete.
Het boek kost  €7,50 en is verkrijgbaar op de Moesmiddag of via de site van de Historische Kring.
Kaarten zijn te koop via de ticket box van Wieleman en kosten voor iedereen (dus zowel voor leden als niet-leden) €19,- .
De echte liefhebber kan ook nog even voorproeven....

Vanaf 16 november is het boek ook te bestellen via het boekenbestelformulier,  klik HIER
Bart Gogherman erelid van de Historische kring Westervoort

Op 12 Oktober 2021 is Bart Gogherman door het bestuur benoemd tot erelid van de Historische Kring Westervoort (HKW).
In aanwezigheid van voorzitter Joop Schuilenburg en penningmeester Jos van Kuipers is de bijbehorende oorkonde aan hem uitgereikt. Samen met de ook aanwezige leden van de dialectgroep, Kees Krechting en John Kemper, werden enkele herinneringen opgehaald uit de periode van zijn 47-jarig lidmaatschap.
Bart is één van de oprichters van de Historische Kring Westervoort en is sinds de oprichting in 1974, onafgebroken lid geweest. Naast zijn lidmaatschap heeft hij als vrijwilliger vele activiteiten ondersteund. Met name zijn bijdragen aan de dialectclub en tijdens de Moesaete avonden spreken tot de verbeelding. Op historisch vlak is hij een enorme kennisdrager binnen de vereniging.
Als Historische Kring denken we nog lang Bart zijn kwaliteiten te mogen gebruiken en natuurlijk hopen we dat hij nog maar lang mag genieten van zijn erelidmaatschap.

foto: Henk Rodrigo
CURSUS WESTERVOORTS DIALEC

In verband met het 25 jarig jubileum van onze Moes Aete avond organiseert de Dialectgroep van onze vereniging
een leuke dialect cursus avond welke op 2 avonden wordt gegeven.
De avonden zullen in Café Wieleman plaatsvinden op respectievelijk 22 september en 28 oktober a.s. Inloop vanaf 19:30 en de cursus start om 20:00 uur.

Inschrijfgeld voor de avond bedraagt € 5,-. Een kop koffie of thee en pen & papier zijn inbegrepen.

Progamma van de avond:
20:00 uur tot 20.45 uur: hoorcollege door Henk van Aalten (oud-onderwijzer basisschool Flierefluiter), afgesloten met een zelf te maken klein dicteetje
20.45 uur tot 21.00 uur: pauze
Vanaf 21:00 uur:
muziek door Skoeks, gedichten van en door PieterS en wat dialect verhaaltjes.
Kortom een leerzame én gezellige avond

Inschrijven voor 28 oktober:  HIER

Maximaal aantal deelnemers per avond: vooralsnog 30, en vol=vol !

Doel van de avonden: goed voorbereid zijn op de 25e  Moes Aete avond van 9 december 2021.

Er wordt ook nog gewerkt aan een boek over “25 joar Moes Aete” !
'Ik hou van Westervoort'
Arnold Krechting

Na het succes van zijn 1e boek 'Ik hou van nonnen' in 2015, hier zijn 2e boek 'Ik hou van Westervoort'.


Het is een gevarieerd boek met veel humor en  emotie over Westervoort en haar inwoners zoals Henk Hermsen van de Pleij, Burgemeester Arend van Hout, 'Fiene Roomse' en verhalen over het verenigingsleven.
Kortom, 26 verhalen over en rondom Westervoort met beroemde en bekende Westervoorters.
De prijs is €10,-.

Het boek is te koop bij CIGO in winkelcentrum de Wyborgh.

Tevens is het  HIER te bestellen bij de Historische Kring Westervoort.
De Liemers maakt documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om Arnhem
Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans maken samen met de Historische Kring Westervoort een documentaire over de vergeten bevrijding van Arnhem, die via Westervoort in april van 1945 werd ingezet.
Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en vandaaruit West Nederland. Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, wordt dit spannende verhaal nu in beeld gebracht.
Geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar maken met innovatieve technieken, dat is het doel van het project Bakens van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers. In dat kader starten deze week de eerste filmopnames voor een nieuwe documentaire over operatie ‘Quick Anger’. De slag die we vergeten zijn. Iedereen kent operatie ‘Market Garden’, de slag bij Arnhem. Die brug te ver. Reddeloos mislukt en duizenden doden. De Tweede Wereldoorlog duurde er een half jaar langer door. Toch is Arnhem alsnog bevrijd, met een slag die wel gelukt is. En daarin speelt Westervoort een prominente rol. Maar wie weet dat eigenlijk nog?Joop Schuilenburg, voorzitter van de Historische Kring Westervoort vertelt: “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem, is dit de plek waar de bevrijding van West Nederland begon!
We willen de geschiedenis van deze markante plek aan zoveel mogelijk mensen vertellen, jong en oud. Zodat inwoners en bezoekers van de Liemers de interessante geschiedenis van deze mooie regio beter leren kennen, zodat we samen trots zijn op onze regio.”
Westervoorters Sascha Wensveen en Paul Haans hebben zich samen met de Historische Kring Westervoort ten doel gesteld om het verhaal in beeld te brengen. Sascha en Paul verdiepten zich al eerder in de geschiedenis van de Liemers met hun bekroonde oorlogsfilm Gabriël.
Samen met lokale historici en kenners doken zij in het verhaal, werd er bronmateriaal verzameld en een bijzondere presentator aangetrokken, Hans Goedkoop. Sinds 2000 presenteert Hans Goedkoop het wekelijkse geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ op televisie en de laatste jaren doet hij ook historische documentaireseries als De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw.

In deze nieuwe documentaire duikt Hans samen met lokale specialist Walter IJbema in de achtergronden van de vergeten bevrijding van Arnhem. Met behulp van oude foto’s, historische film- en geluidsopnames en animaties reconstrueren zij het spannende verhaal. Circa 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen werden ingezet bij de bevrijding via Westervoort. Het was één grote file aan voertuigen die uiteindelijk wel 4 dagen zou duren. Er wordt gefilmd op de plekken waar het allemaal gebeurde, bij Fort Westervoort en bij de oversteek. De documentaire kan na afronding van het project op verschillende manieren bekeken worden, onder andere op locatie via een toepasselijke markering die nog ontwikkeld zal worden. Zo kan iedereen straks de geschiedenis beleven op de plek waar het allemaal gebeurde.Het project ‘Bakens is een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio. In Zevenaar is er vanuit dit project een speur- en spelroute voor gezinnen met kinderen gelanceerd, van de verdwenen burcht van Zevenaar naar Huis Sevenaer. In de gemeente Duiven wordt gewerkt aan het visualiseren van het verdronken dorp Leuffen bij Groessen met behulp van 3D modellen.
Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Westervoort, Gemeente Duiven, Gemeente Zevenaar en de Provincie Gelderland.
Op de filmset:
foto's: Jan smink
Herdenking Operatie ‘Quick Anger’
Op 12 april 1945 staken Britse en Canadese militairen vanuit Westervoort de IJssel over.
In verband met de Corona maatregelen dit jaar geen herdenking bij het monument.
In plaats hiervan maakte de Gemeente Westervoort deze video.
Klik HIER
De Canon van Westervoort
De 'Dialec-groep' van de Historische Kring Westervoort heeft een boek geschreven over de geschiedenis van Westervoort.
Er is gekozen om de Westervoortse geschiedenis, zoals in het onderwijs gebruikelijk is, in 10 tijdvakken in te delen. Er zijn keuzes gemaakt die geresulteerd hebben in hetgeen nu voorligt.
Belicht worden onder andere het ontstaan van een dorp (nederzetting) tussen de rivieren, de verhalen rondom Werenfried, de belangrijke handelsroute met het achterland en de Heerlijkheid Westervoort onder bestuur van de heren van Bergh. Het hertogdom Gelre, de Liemerse regio alsook de 20e eeuwse groeikerntaak van Westervoort passeert de revue.

Het boek is geschreven in het Liemers dialect en in het Nederlands en is samengesteld door dialectclublid Wim Vlijm in samenwerking met de andere leden van de dialec-groep..Alle leden van de Historische Kring Westervoort zullen de canon na 12 april in de bus krijgen.

Vanaf 20 april is het boek ook te bestellen via het boekenbestelformulier,  klik HIER

De prijs bedraagt € 7,50.
Voor verzending buiten Westervoort zullen verzendkosten in rekening worden gebracht.
Op zaterdag 10 april is het eerste exemplaar van de Canon van Westervoort officieel aan onze burgemeester, de heer A. van Hout, overhandigd.
Ook een delegatie van leerlingen van groep 7 en 8 van alle Westervoortse basisscholen was aanwezig tijdens deze overhandiging.
In het spoor van de bevrijders
Klik   HIER

om de uitzending van Omroep Gelderland van 22 april 2020 te zien.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 25-5-2022

Terug naar de inhoud