Nieuw(s) - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media

Nieuw(s)

AGENDA ▼
Stichting Zes Minuten Zone Westervoort ontvangt opbrengst van Wiekent Westervoort pubquiz.
De opbrengst van €1600,- is dinsdag 4 juni door en Frans Smulders (penningmeester) en Ed Jansen (voorzitter) van de Stichting Zes Minuten Zone Westervoort in ontvangst genomen. Wanneer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED wordt ingezet is de overlevingskans bij een hartstilstand het grootst. De opbrengst is mogelijk gemaakt door Westervoortse sponsoren, Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort en het inschrijfgeld van de teams.
Vrijdag 22 maart genoten 29 teams in Zalencentrum Wieleman van de pubquiz avond opgesierd met muziek van Monro en Westfort Brass. Winnaar was het team Jong en Onbezonnen. Het smaakte naar meer dus op naar het eerste lustrum op 21 maart 2025.
Wiekent Westervoort pubquiz is een samenwerking van de Historische Kring Westervoort, OBK, Sportclub Westervoort en Zalencentrum Wieleman.

In Memoriam: Piet Wijnands
Piet Wijnands herinneren wij als een integer en belangrijk persoon. Als hoffotograaf van de Historische Kring Westervoort was hij altijd op het juiste moment aanwezig om gebeurtenissen vast te leggen. Voor het blad Bij de Tijd verzorgde hij 40 jaar foto’s ter illustratie bij de artikelen van de diverse auteurs. Zeer actief was hij bij de fotoclub van HKW en bij de digitalisering van het fotoarchief. Hij verzorgde voor de dialectclub al het fotografisch werk t.b.v. publicaties en vastlegging van evenementen.
Tijdens het Moesaete 2023 werd Piet benoemd tot erelid van de Historische Kring Westervoort. In 2012 ontving hij de HKW speld van verdiensten en op 24 april 2015 werd Piet samen met zijn vrouw Willy Wijnands-Bouwmeister benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.
Dank aan onze Piet, als mens en als DE fotograaf die alle Westervoortse activiteiten in beeld heeft gebracht en daarmee geschiedenis schreef.

Lezing: Spergebied Westervoort tussen market garden en bevrijding.
Datum 26 maart 2024
Locatie Huize Vredenburg
Tijd inloop om 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur.

Van oudsher ligt Westervoort op een militair strategisch punt bij de splitsing van de Rijn en de IJssel. Wat dat betekent, merken de inwoners maar al te zeer wanneer de Slag om Arnhem losbarst in september 1944. Al tijdens de strijd moeten sommige bewoners vertrekken vanwege de felle beschietingen. Kort daarna wordt Westervoort tot spergebied verklaard.
Over de situatie tussen eind september 1944 en medio april 1945 geeft Karin van Veen een lezing op 26 maart 2024 bij de Historische Kring Westervoort. Na de mislukte Slag om Arnhem verandert het grondgebied tussen de spoorlijn en de Rijn in een Duits militaire zone. Van Spijk tot aan Rhenen moeten steeds meer bewoners evacueren. Intussen brengt de bezetter duizenden bij razzia’s opgepakte Nederlandse mannen naar de Liemers toe. Zij moeten voor de Wehrmacht meerdere verdedigingslinies aanleggen. Een daarvan is de Panther-Stellung langs de Rijn, terwijl ook mannen bij de IJssel aan het graven zijn. Erg veilig is dat niet, want ze liggen regelmatig onder vuur van de geallieerden.
In 2023 verscheen het boek Graven in de vuurlinie, Deel I De Liemers, waarin Karin van Veen de gebeurtenissen beschrijft in het frontgebied langs de Rijn. Onlangs verschenen ook twee haar boeken over de verblijfskampen, de verdedigingslinie en de toestand in frontstad Arnhem. Zie voor meer informatie: www.gridvl.nl.


Test je kennis in de Wiekent Westervoort quiz
De inmiddels 4e Wiekent Westervoort quiz wordt vrijdag 22 maart ongetwijfeld weer een gezellige pubquiz-avond met muziek van Monro en Westfort Brass. De avond staat uiteraard geheel in het thema: Wiekent Westervoort!
De entreegelden en de sponsoring van lokale ondenemers voor deze avond gaan naar de "Stichting Zes Minuten Zone Westervoort". Voorzitter van de stichting Ed Janssen: ‘Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten re-animeert en een AED aansluit. Speciaal daarvoor is de "Stichting Zes Minuten Zone Westervoort" in het leven geroepen. Daardoor beschikt Westervoort nu over een dekkend netwerk van AED’s.’
Deelname kost vijf euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. De avond start om 20.00 uur. Aanmelden kan individueel of in groepen van maximaal 6 personen via ons online inschrijfformulier of een email naar: wiekent@hkwestervoort.nl
De organisatie is een samenwerking van de Historische Kring Westervoort, Zalencentrum Wieleman,  OBK en Sportclub Westervoort.


In Memoriam: Henk Krechting
Dinsdag 21 november is Henk Krechting overleden.
Henk was een gerespecteerd lid van de Historische Kring Westervoort.
Zo heeft Henk o.a. in 2010 bij de viering van 65 jaar bevrijding, samen met Tinus Koenen en Harrie Kemperman kinderen in acht sessies verteld over hun ervaringen uit de oorlog.
Ook was hij jarenlang van onschatbare waarde bij de fotogroep.
Als lid van verdienste onderscheiden, zette hij zich in binnen de HKW en in maakte hij zich o.a. ook verdienstelijk binnen de dialectgroep.
Bij de dialectgroep en de HKW was hij van grote waarde, zeker ook om zijn uitstekende geheugen.
Met dank aan Henk en zijn enorme kennis herinneren wij hem als een zeer integere persoonlijkheid.

Bestuur Historische Kring Westervoort en de Dialectgroep.

HKW archief foto van Henk

In Memoriam: Henk Schoneveld
Donderdag 21 september is onze oud voorzitter Henk Schoneveld overleden. Henk was onze voorzitter van 2005 tot eind 2008 en heeft zich tot op het laatst actief ingezet voor onze vereniging. Wij verliezen met Henk een gewaardeerd kennisdrager van ons rivierengebied en de dijken rondom.
Enkele jaren geleden heeft Henk nog een excursie met wandeling langs de dijken van Westervoort verzorgd. Hier kon Henk altijd vol passie over vertellen. Henk heeft zich ook ingezet voor de projecten 'Fort Geldersoord' en 'ruimte voor de rivier'. Tot voor kort heeft Henk ook nog de Historische kring vertegenwoordigd in de overleggen omtrent de recente ontwikkelingen in de Pals en het dijkverzwarings project “PanWes”.
Met het overlijden van Henk verliezen we naast een actieve onderzoeker ook een bijzonder aangenaam en fijn persoon.
Wij wensen zijn vrouw Hendriekske, dochters Joanne en Margreet en verdere familie en vrienden heel veel sterkte in de komende moeilijke tijd.
Het bestuur van de Historische kring Westervoort
Excursie 'Nederlands Openlucht Museum' - 23 september
Ondanks het feit dat we slechts 20 inschrijvingen hadden, en dat er ook wat regendruppels vielen, konden we toch genieten van een prima rondgang door 't park onder begeleiding van een gids die ons het verhaal vertelde van de evacués die enkele maanden zijn gehuisvest in het openluchtmuseum in de laatste maanden van 1944. Het park bestond destijds uit nog maar enkele gebouwen en een molen waar maximaal 200 mensen zouden kunnen worden opgevangen. in de praktijk bleken dat er zo'n 600 te worden. In de Delftse molen wordt aan de hand van dagboekaantekeningen van de toenmalige directeurs vrouw het verhaal in beeld en geluid verteld.
Na een prima boerenlunch, werden we in de middag bijgepraat over de tram en alles wat daarbij komt kijken door onze eigen Gerry van der Sterren die inmiddels al een tijdje als conducteur in het openluchtmuseum actief is.
Na een gezellige afsluitende borrel keerden we voldaan huiswaarts. Jeannette, Jos en Ger, bedankt voor de organisatie! de foto's
Zomerfair 2023
Ondanks de wat wisselende weersomstandigheden, kijken we met tevredenheid terug op onze aanwezigheid op de 'braderie'. De traditionele afsluiting van het vakantieseizoen trok toch weer vele bezoekers naar onze kraam. De 'Dialec' groep had weer een leuke quiz in elkaar gezet en de beloning, een walnoten likeur naar recept van Jos Veelen, vond gretig aftrek. Ook de presentatie over Quick Anger trok de nodige aandacht en ook de extra kraam met Frans Brink's schoolfoto's trok veel bekijks. Helaas konden we ons plan om een oude leger Jeep te presenteren door de weersomstandigheden niet door laten gaan.
Al met al een leuke en gezellige happening. click hier voor enkele foto's
excursie 's Heerenbergh 10 juni
09.00 uur vertrek vanaf Sports Planet
10.00 uur Aankomst Kasteel Huis Bergh; kasteel Café Heeren Dubbel voor koffie met gebak
10.45 uur Start Rondwandeling/ bezoek Museum
12.30 uur Lunch Bij Kasteel Café Heeren Dubbel
13.30 uur Vervolg programma (in omgekeerde vorm)
15.00 uur Einde programma

De excursie was weer fantastisch verzorgd! click hier voor de foto'sHerdenking Quick Anger (2023)
Op zaterdag 8 april hebben we de operatie "Quick Anger" weer herdacht. Met een rondrit van klassieke legervoertuigen, en filmvertoningen in huize Vredenburg begon deze mooie dag.
's Middags vond de officiële herdenking plaats bij het monument op de Veerdam te Westervoort. Toespraken van Joop Schuilenburg, burgemeester Arend van Hout, Herman Delwig met een prachtig gedicht, een woord van dank van de zoon van veteraan Sid Godfrey, Michael en een korte rede van Daan Breugelmans names de "Dutch Polar Bears", waarin hij Walter IJbema eerde met een certificaat voor zijn inspanning om deze herdenking van de grond te krijgen, werden gevolgd door de "Act of Remembrance", kransleggingen met schoolkinderen van basisschool "het Ravelijn", het spelen door OBK van de "Last Post" en de volksliederen van Canada, Groot Brittanië en Nederland onder het hijsen der vlaggen.
TVR Mozaiek heeft hiervan een mooie reportage gemaakt. --> Reportage <--
Tevens is er door jan Smink een foto reportage gemaakt aangevuld met drone beelden van Jeroen Berings --> foto's <--
WieKent Westervoort pubquiz - 24 maart in Zalencentrum Wieleman
OBK, Sportclub Westervoort en de Historische Kring Westervoort organiseren gezamenlijk de alweer derde "WieKent Westervoort" pubquiz. De eerste editie was ten bate van de helaas afgelaste herdenking van 75 jaar vrijheid. De tweede was na 2 jaar coronaleed ten bate van Oekraïne. Dit jaar hebben we de voedselbank als begunstigde uitgekozen. Uitgangspunt is wederom een gezellige avond met muziek en Westervoortse kennis vragen. Maar iedereen kan eraan meedoen! het is niet alleen voor de geboren en getogen Westervoorters! komt allen!! deelname €5,- per deelnemer.
Zilver Moes was groots!
8 December hebben we met ruim 250 gasten weer kunnen genieten van 't inmiddels niet meer weg te denken Moesaete! Na een afwezigheid van 2 jaar door Corona, en één digitale aflevering met
afhaal moes, waren we blij weer met z'n allen in Zalencentrum Wieleman van dit oer Westervoortse spektakel te kunnen smullen. Met optredens van Skoeks en gast zangeres Betty, een ode aan Tinus en Annie van David, het Benkske van Hans, Burgemeester Arend met een humor volle terugblik op het afgelopen politieke jaar, Arnold met een mooi eerbetoon aan zijn zussen en Bart met zijn geheel eigen stijl gezongen liedjes, de onnavolgbare gebroeders Arends en Westfort Brass o.l.v. Ronnie, hadden we weer een geweldige mix aan humor, muziek en memorabele momenten.

Van deze prachtige avond zijn foto's en filmpjes gemaakt. De filmpjes gemarkeerd met een (+) zijn geremixed met verbeterd geluid.
najaars lezing "Historie Station Westervoort" door Jan Willem Weiss
Het is alweer even geleden dat Jan Willem zijn druk bezochte lezing in Zalencentrum Wieleman hield over dit onderwerp. Hij sprak toen zijn wens uit, de lezing ook bij de Historische Kring in huize Vredenburg te willen presenteren. Op dinsdag 15 november a.s. is het zover! Dan zal vanaf 19:30 huize Vredenburg het toneel van Jan Willem's stations lezing zijn! Komt allen! ... Maar vol=vol !! ...

Najaars excursie Winterswijk - geslaagd evenement
De excursie die 24 september jl. plaatsvond was druk bezocht. We hebben van diverse deelnemers zeer positieve feedback ontvangen! Frans Warmerdam heeft een verslag gemaakt en Kinat Witata heeft daar enkele foto's aan toegevoegd. Beiden bedankt daarvoor!
Voor Evert de Boer en Bert Stienissen was dit de laatste keer dat zij de excursie hebben georganiseerd. Beide heren ontzettend bedankt voor de organisatie de afgelopen jaren! Uiteraard gaan we volgend jaar gewoon weer excursies organiseren. We zijn nog wel op zoek naar 2 enthousiaste organisatoren voor onze excursies. Neem gerust contact op met één van de bestuursleden als je deze taak (mede) op je wil nemen!

Quick Anger herdacht (2022)
Op 9 april hebben we de operatie "Quick Anger" opnieuw herdacht. De dag begon met een rijtour van historische militaire voertuigen door de Liemers. Na terugkomst van deze stoet bij huize Vredenburg werd een plaquette onthuld met een beknopte beschrijving van "Quick Anger" en een QR code naar de documentaire die Paul Haans en Sascha Wensveen hebben gemaakt met TV historicus Hans Goedkoop en kennisdrager Walter IJbema. Walter werd hierna nog onderscheiden met de verenigingsspeld van de Historische kring.
In huize Vredenburg werden ondertussen oude filmbeelden uit de oorlogsjaren getoond, waaronder ook een toespraak van de inmiddels overleden oorlogsveteraan Toon Kramer.
Aansluitend vertrok de hele stoet naar de Veerdam alwaar de officiële herdenking werd gehouden, met toespraken van onze voorzitter en de burgemeester. Hier werd de "last post" geblazen en de Canadese, Engelse en Nederlandse volksliederen gespeeld onder het hijsen van de vlaggen.
Na deze ceremonie trok het gezelschap naar zaal Wieleman voor de officiële première van de hierboven genoemde documentaire.
We kijken terug op een zeer geslaagde herdenking ondanks de enkele hagelbuien die ondertussen over Westervoort trokken.
WIEKENT WESTERVOORT-AVOND ZEER GESLAAGD
Op vrijdag 1 april vond in zalencentrum Wieleman de WieKent Westervoort-avond plaats. Een avond met muziek van Kees, Westfort Brass en Skoeks en een pubquiz en dat alles georganiseerd door OBK, Sportclub Westervoort, HKW en Wieleman. Doel, naast het het weer eens hebben van een gezellige avond, vooral ook geld in te zamelen voor Oekraïne’s giro 555. En dat is gelukt: maar liefst €
655,00 leverde het op door de inleg van de deelnemers van 23 teams, de verkoop van de Canon van Westervoort en de fooien in de traditionele melkbus.
Kortom een zeer gezellige avond met als winnaar van de pubquiz Team naast ons speelt vals. Zij kregen als prijs een aantal 4-haps mini tom-pouces met het WieKent Westervoort-logo. Een wederom geslaagd onderdeel van de quiz was de muziekronde met vragen die voortvloeiden uit live-muziek van alle muzikanten.
Een avond die zeer zeker voor herhaling vatbaar is, was de conclusie na afloop uit reacties van tal van de deelnemers. click hier voor de foto's.
In Memoriam: Annie Peeters-Hendriks

  
Annie woonde jaren op de Schans en later op Waemelslant in Westervoort. Bij de Historische Kring Westervoort was ze een adequaat lid van de dialectgroep en stond haar mannetjes. Ze sprak haar mooie dialect vermengd met klanken uit haar oorspronkelijk herkomstplaats Bemmel. Als ervaren toneelspeelster droeg Annie jarenlang voor op o.a. Moesaete en andere gelegenheden.  
De met veel zorg door Annie zelf gemaakte drank viel bij de deelnemers van de jaarlijkse quiz goed in de smaak op de braderie in de kraam van de HKW.
Met dank an Annie herinnere we heur as ‘n krachtige dame!

Kees Krechting
Namens de Dialectgroep, Historische Kring Westervoort

 

"Moesaete" 2021 afgelast
 
Met pijn in ons hart hebben we moeten besluiten de 25e editie van het “Moesaete” dat gepland stond voor zondag 12 december a.s., af te gelasten. Gezien de huidige corona ontwikkeling en de daaraan gekoppelde restricties denken wij dat de jubileumuitvoering van dit mooie evenement beter verdient, dan de huidige regels mogelijk maakt.
We hebben ook besloten om de verkochte kaarten terug te nemen en het betaalde geld te retourneren. Wij vragen de kaart bezitters daarom deze terug te brengen of sturen naar onze penningmeester Jos van Kuipers, secretaris Jan Smink of organisator John Kemper.
Graag op de achterzijde van de kaart uw naam, telefoon, IBAN nummer en het door U betaalde bedrag vermelden. Onze penningmeester zal dit dan op betreffende rekening terug storten.
de inleveradressen: Het Geerken 320 6932MX, Bergsemaat 153 6932AM of dr Schaepmanstraat 21 6931 DM allen te Westervoort.
Zij die hun kaart via de ticketbox van Wieleman hebben gekocht krijgen hun geld automatisch teruggestort.
voor eventuele vragen kunt U een email sturen naar info@hkwestervoort.nl, of een briefje naar één van bovengenoemde adressen.
Wij hopen volgend jaar een spetterende 25e editie neer te mogen zetten!

Organisatie comité “Moesaete”


In Memoriam Tinus Koenen

Tinus Koenen herinneren wij als een markante persoonlijkheid.
Gek op zijn dorp en jarenlang zeer actief in het verenigingsleven van Westervoort.
Ook bij de Historische Kring Westervoort was hij van cruciaal belang.
Ontving de erespeld van de Historische Kring Westervoort en kreeg een Koninklijke onderscheiding.
In 2016 ontving hij bij zijn overdracht als presentator van het moesaete de onderscheiding van  ‘Zwiegende Aeter’ uit handen van zijn vrouw Riet.

Met dank an Tinus herinnere we hum baove alles as ‘n mooi mins.


Kees Krechting
ZILVER-MOES! 25 joor Moes aete
Op zondagmiddag 12 december 2021 is het zover: het zilveren jubileum van het Moes aete. Die middag zal het voor het eten van de moes en toebehoren zoals worst, spek en Amsterdamse uitjes weer een ouderwets gezellige middag worden met muziek, voordrachten en nog veel meer. De zaal opent om 13:30 uur. We beginnen om 14.00 uur met het cuturele programma. De Moes zal rond 18:00 uur worden opgediend. Om 20;00 uur sluit de zaal.
Tevens zal op die middag het boek “25 joor Moes” te koop zijn. In dit boek wordt middels foto’s en verhalen teruggeblikt op de 25 jarige geschiedenis van het Moes aete.
Het boek kost  €7,50 en is verkrijgbaar op de Moesmiddag of via de site van de Historische Kring.
Kaarten zijn te koop via de ticket box van Wieleman en kosten voor iedereen (dus zowel voor leden als niet-leden) €19,- .
De echte liefhebber kan ook nog even voorproeven....

Vanaf 16 november is het boek ook te bestellen via het boekenbestelformulier,  klik HIER
Bart Gogherman erelid van de Historische kring Westervoort

Op 12 Oktober 2021 is Bart Gogherman door het bestuur benoemd tot erelid van de Historische Kring Westervoort (HKW).
In aanwezigheid van voorzitter Joop Schuilenburg en penningmeester Jos van Kuipers is de bijbehorende oorkonde aan hem uitgereikt. Samen met de ook aanwezige leden van de dialectgroep, Kees Krechting en John Kemper, werden enkele herinneringen opgehaald uit de periode van zijn 47-jarig lidmaatschap.
Bart is één van de oprichters van de Historische Kring Westervoort en is sinds de oprichting in 1974, onafgebroken lid geweest. Naast zijn lidmaatschap heeft hij als vrijwilliger vele activiteiten ondersteund. Met name zijn bijdragen aan de dialectclub en tijdens de Moesaete avonden spreken tot de verbeelding. Op historisch vlak is hij een enorme kennisdrager binnen de vereniging.
Als Historische Kring denken we nog lang Bart zijn kwaliteiten te mogen gebruiken en natuurlijk hopen we dat hij nog maar lang mag genieten van zijn erelidmaatschap.

foto: Henk Rodrigo
CURSUS WESTERVOORTS DIALEC

In verband met het 25 jarig jubileum van onze Moes Aete avond organiseert de Dialectgroep van onze vereniging
een leuke dialect cursus avond welke op 2 avonden wordt gegeven.
De avonden zullen in Café Wieleman plaatsvinden op respectievelijk 22 september en 28 oktober a.s. Inloop vanaf 19:30 en de cursus start om 20:00 uur.

Inschrijfgeld voor de avond bedraagt € 5,-. Een kop koffie of thee en pen & papier zijn inbegrepen.

Progamma van de avond:
20:00 uur tot 20.45 uur: hoorcollege door Henk van Aalten (oud-onderwijzer basisschool Flierefluiter), afgesloten met een zelf te maken klein dicteetje
20.45 uur tot 21.00 uur: pauze
Vanaf 21:00 uur:
muziek door Skoeks, gedichten van en door PieterS en wat dialect verhaaltjes.
Kortom een leerzame én gezellige avond

Inschrijven voor 28 oktober:  HIER

Maximaal aantal deelnemers per avond: vooralsnog 30, en vol=vol !

Doel van de avonden: goed voorbereid zijn op de 25e  Moes Aete avond van 9 december 2021.

Er wordt ook nog gewerkt aan een boek over “25 joar Moes Aete” !
'Ik hou van Westervoort'
Arnold Krechting

Na het succes van zijn 1e boek 'Ik hou van nonnen' in 2015, hier zijn 2e boek 'Ik hou van Westervoort'.


Het is een gevarieerd boek met veel humor en  emotie over Westervoort en haar inwoners zoals Henk Hermsen van de Pleij, Burgemeester Arend van Hout, 'Fiene Roomse' en verhalen over het verenigingsleven.
Kortom, 26 verhalen over en rondom Westervoort met beroemde en bekende Westervoorters.
De prijs is €10,-.

Het boek is te koop bij CIGO in winkelcentrum de Wyborgh.

Tevens is het  HIER te bestellen bij de Historische Kring Westervoort.
De Liemers maakt documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om Arnhem
Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans maken samen met de Historische Kring Westervoort een documentaire over de vergeten bevrijding van Arnhem, die via Westervoort in april van 1945 werd ingezet.
Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en vandaaruit West Nederland. Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, wordt dit spannende verhaal nu in beeld gebracht.
Geschiedenis weer zichtbaar en beleefbaar maken met innovatieve technieken, dat is het doel van het project Bakens van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers. In dat kader starten deze week de eerste filmopnames voor een nieuwe documentaire over operatie ‘Quick Anger’. De slag die we vergeten zijn. Iedereen kent operatie ‘Market Garden’, de slag bij Arnhem. Die brug te ver. Reddeloos mislukt en duizenden doden. De Tweede Wereldoorlog duurde er een half jaar langer door. Toch is Arnhem alsnog bevrijd, met een slag die wel gelukt is. En daarin speelt Westervoort een prominente rol. Maar wie weet dat eigenlijk nog?Joop Schuilenburg, voorzitter van de Historische Kring Westervoort vertelt: “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag om Arnhem, is dit de plek waar de bevrijding van West Nederland begon!
We willen de geschiedenis van deze markante plek aan zoveel mogelijk mensen vertellen, jong en oud. Zodat inwoners en bezoekers van de Liemers de interessante geschiedenis van deze mooie regio beter leren kennen, zodat we samen trots zijn op onze regio.”
Westervoorters Sascha Wensveen en Paul Haans hebben zich samen met de Historische Kring Westervoort ten doel gesteld om het verhaal in beeld te brengen. Sascha en Paul verdiepten zich al eerder in de geschiedenis van de Liemers met hun bekroonde oorlogsfilm Gabriël.
Samen met lokale historici en kenners doken zij in het verhaal, werd er bronmateriaal verzameld en een bijzondere presentator aangetrokken, Hans Goedkoop. Sinds 2000 presenteert Hans Goedkoop het wekelijkse geschiedenisprogramma ‘Andere Tijden’ op televisie en de laatste jaren doet hij ook historische documentaireseries als De Gouden Eeuw en De IJzeren Eeuw.

In deze nieuwe documentaire duikt Hans samen met lokale specialist Walter IJbema in de achtergronden van de vergeten bevrijding van Arnhem. Met behulp van oude foto’s, historische film- en geluidsopnames en animaties reconstrueren zij het spannende verhaal. Circa 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen werden ingezet bij de bevrijding via Westervoort. Het was één grote file aan voertuigen die uiteindelijk wel 4 dagen zou duren. Er wordt gefilmd op de plekken waar het allemaal gebeurde, bij Fort Westervoort en bij de oversteek. De documentaire kan na afronding van het project op verschillende manieren bekeken worden, onder andere op locatie via een toepasselijke markering die nog ontwikkeld zal worden. Zo kan iedereen straks de geschiedenis beleven op de plek waar het allemaal gebeurde.Het project ‘Bakens is een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio. In Zevenaar is er vanuit dit project een speur- en spelroute voor gezinnen met kinderen gelanceerd, van de verdwenen burcht van Zevenaar naar Huis Sevenaer. In de gemeente Duiven wordt gewerkt aan het visualiseren van het verdronken dorp Leuffen bij Groessen met behulp van 3D modellen.
Het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Westervoort, Gemeente Duiven, Gemeente Zevenaar en de Provincie Gelderland.
Op de filmset:
foto's: Jan smink
Herdenking Operatie ‘Quick Anger’
Op 12 april 1945 staken Britse en Canadese militairen vanuit Westervoort de IJssel over.
In verband met de Corona maatregelen dit jaar geen herdenking bij het monument.
In plaats hiervan maakte de Gemeente Westervoort deze video.
Klik HIER
De Canon van Westervoort
De 'Dialec-groep' van de Historische Kring Westervoort heeft een boek geschreven over de geschiedenis van Westervoort.
Er is gekozen om de Westervoortse geschiedenis, zoals in het onderwijs gebruikelijk is, in 10 tijdvakken in te delen. Er zijn keuzes gemaakt die geresulteerd hebben in hetgeen nu voorligt.
Belicht worden onder andere het ontstaan van een dorp (nederzetting) tussen de rivieren, de verhalen rondom Werenfried, de belangrijke handelsroute met het achterland en de Heerlijkheid Westervoort onder bestuur van de heren van Bergh. Het hertogdom Gelre, de Liemerse regio alsook de 20e eeuwse groeikerntaak van Westervoort passeert de revue.

Het boek is geschreven in het Liemers dialect en in het Nederlands en is samengesteld door dialectclublid Wim Vlijm in samenwerking met de andere leden van de dialec-groep..Alle leden van de Historische Kring Westervoort zullen de canon na 12 april in de bus krijgen.

Vanaf 20 april is het boek ook te bestellen via het boekenbestelformulier,  klik HIER

De prijs bedraagt € 7,50.
Voor verzending buiten Westervoort zullen verzendkosten in rekening worden gebracht.
Op zaterdag 10 april is het eerste exemplaar van de Canon van Westervoort officieel aan onze burgemeester, de heer A. van Hout, overhandigd.
Ook een delegatie van leerlingen van groep 7 en 8 van alle Westervoortse basisscholen was aanwezig tijdens deze overhandiging.
In het spoor van de bevrijders
Klik   HIER

om de uitzending van Omroep Gelderland van 22 april 2020 te zien.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 17-7-2024

Terug naar de inhoud