Treinramp Westervoort 50 jaar geleden - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media

Treinramp Westervoort 50 jaar geleden

DOCUMENTATIE ▼ > Archief aktiviteiten > Overigen

Het is één van de grootste treinrampen uit de Gelderse geschiedenis. Toch was er zondag, 50 jaar na dato, geen herdenking of kranslegging in Westervoort. Een internationale trein uit Duitsland en een stoptrein uit Arnhem botsten op elkaar. Daarbij vielen 5 doden en 50 gewonden.

Volgens de Historische Kring Westervoort heeft het ongeluk de Westervoortse bevolking niet echt geraakt. 'Destijds was er geen station in Westervoort. Er zaten daarom ook geen Westervoorters in de trein. We zijn niet persoonlijk geraakt door deze ramp', zegt secretaris Jan Smink van de vereniging.
Toch zijn er nog verschillende ooggetuigen die 50 jaar geleden hebben geholpen. Een van hen is Henk Snelder. Hij bracht in de vroege ochtend van 31 augustus zijn huidige vrouw naar de bus. 'Ik zwaaide haar uit en zag het ongeluk gebeuren.' Snelder bedacht zich geen moment en heeft slachtoffers geborgen. 'Ik heb de achterste wagons gezien. Daar zaten mensen klem in hun stoel. Die heb ik geholpen.' Snelder zegt dat hij 50 jaar geleden helemaal niet door had dat het zo erg was. 'Dat zie ik eigenlijk nu pas, nu ik de beelden van toen bekijk.'
Of er een monument moet komen of een jaarlijkse herdenking? 'Ik zie dat nu niet gebeuren, maar als er mensen zijn die dat graag willen, dan moeten we daar misschien een maatschappelijke discussie over starten', aldus Smink van de Historische Kring Westervoort.

(artikel van Omroep Gelderland)

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 17-7-2024

Terug naar de inhoud