Bakens in de Liemers - "de Vergeten Slag" - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media

Bakens in de Liemers - "de Vergeten Slag"

MONUMENTEN ▼
De Vergeten Slag
Al meer dan een decennium probeert de Historische Kring het grote publiek te vertellen dat er behalve de Slag om Arnhem in September 1944, er een tweede slag is geweest waarbij het dorp Westervoort nadrukkelijk betrokken is geweest.
Deze tweede vergeten slag, in militaire termen bekend als "Operation Quick Anger", heeft niet alleen de bevrijding van Arnhem gebracht maar was ook de opmaat voor de bevrijding van West en Noord Nederland en vormde daarmee een mijlpaal voor de totale bevrijding van heel Nederland en het einde van de Duitse bezetting van ons land.
De Vergeten Slag, een zeer toepasselijke naam omdat het verhaal daarover weinig bekend is en ook grotendeels ontbreekt in de geschiedenisboeken over de Tweede Wereldoorlog.
Binnen het erfgoedproject “Bakens in de Liemers” is ons de mogelijkheid geboden om een documentaire te maken rond de gebeurtenissen in April 1945.
Op deze manier hopen we jong en oud, inwoners en bezoekers van Westervoort, het belang van de brug en het fort en de rivier, blijvend in herinnering te brengen.
achtergrond foto: Marcel de Lorijn
verantwoording
De documentaire over operatie ‘Quick Anger’, de vergeten slag om Arnhem is klaar!
Liemerse filmmakers Sascha Wensveen en Paul Haans zijn erg trots op het eindresultaat. Samen met de Historische Kring Westervoort maakten zij een documentaire over de slag bij Westervoort die wèl lukte en het begin was van de bevrijding van Arnhem in april 1945. Maar weinig mensen weten hoe belangrijk Westervoort was voor de bevrijding van Arnhem en vandaaruit West Nederland.
Samen met Hans Goedkoop, één van Nederlands meest bekende televisie-historici, is dit verhaal nu in beeld gebracht.
De documentaire is onderdeel van het project ‘Bakens’, een project van het Cultuur- en Erfgoedpact van de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 17-7-2024

Terug naar de inhoud