Herinneringsmonument
MONUMENTEN ▼
Vanaf de Westervoortse oevers staken op 12 april 1945 Britse en Canadese troepen de IJssel over om Arnhem en West-Nederland te bevrijden van de Duitse overheersing.
Een historische gebeurtenis die tot nu toe weinig opviel in ons landschap.
Kunstenaar Niek Verschoor heeft deze historische plek na 68 jaar een gezicht gegeven. De sporen van de bevrijding zijn nu letterlijk zichtbaar geworden.
Op 13 april 2013 is deze luisterplek, die deel uitmaakt van de Liberation Route, onthuld.
Luisterplek
De Liberation Route laat beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Noord-Brabant, rondom Arnhem en Nijmegen en op de Veluwe.
Op 75 locaties in de wijde omgeving liggen veldkeien, de zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de jaren 1944-1945.
In Westervoort wordt op de nieuwe luisterplek bij het herinneringsmonument het verhaal verteld over de oversteek van de geallieerden.
Het hoorspel is ingesproken door Toon Kramer die tijdens de oversteek op 12 april 1945 daadwerkelijk aanwezig was als tolk voor de geallieerde troepen.
Op 12 april 1945 werd de aanval op Arnhem ingeluid met een enorme artillerie beschieting vanuit Westervoort. In 2 uur schoten ongeveer 200 kanonnen zo’n 70.000 granaten af op Arnhem en Velp.
Direct na de artilleriebeschieting staken de eerste troepen met stormboten de IJssel over en werd na hevige gevechten bij de AKU en fort Westervoort een bruggenhoofd gevormd.
Intussen werden troepen met amfibievoertuigen de rivier overgezet. In ongeveer 11 uur werd er een noodbrug over de IJssel gelegd.
De bevrijding van Arnhem kon beginnen.