HOME - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media
Stichting Zes Minuten Zone Westervoort ontvangt opbrengst van Wiekent Westervoort pubquiz.
De opbrengst van €1600,- is dinsdag 4 juni door en Frans Smulders (penningmeester) en Ed Jansen (voorzitter) van de Stichting Zes Minuten Zone Westervoort in ontvangst genomen. Wanneer binnen 6 minuten gereanimeerd wordt en een AED wordt ingezet is de overlevingskans bij een hartstilstand het grootst. De opbrengst is mogelijk gemaakt door Westervoortse sponsoren, Stichting Stimulatie Cultureel Westervoort en het inschrijfgeld van de teams.
Vrijdag 22 maart genoten 29 teams in Zalencentrum Wieleman van de pubquiz avond opgesierd met muziek van Monro en Westfort Brass. Winnaar was het team Jong en Onbezonnen. Het smaakte naar meer dus op naar het eerste lustrum op 21 maart 2025.
Wiekent Westervoort pubquiz is een samenwerking van de Historische Kring Westervoort, OBK, Sportclub Westervoort en Zalencentrum Wieleman.

In Memoriam: Piet Wijnands
Piet Wijnands herinneren wij als een integer en belangrijk persoon. Als hoffotograaf van de Historische Kring Westervoort was hij altijd op het juiste moment aanwezig om gebeurtenissen vast te leggen. Voor het blad Bij de Tijd verzorgde hij 40 jaar foto’s ter illustratie bij de artikelen van de diverse auteurs. Zeer actief was hij bij de fotoclub van HKW en bij de digitalisering van het fotoarchief. Hij verzorgde voor de dialectclub al het fotografisch werk t.b.v. publicaties en vastlegging van evenementen.
Tijdens het Moesaete 2023 werd Piet benoemd tot erelid van de Historische Kring Westervoort. In 2012 ontving hij de HKW speld van verdiensten en op 24 april 2015 werd Piet samen met zijn vrouw Willy Wijnands-Bouwmeister benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.
Dank aan onze Piet, als mens en als DE fotograaf die alle Westervoortse activiteiten in beeld heeft gebracht en daarmee geschiedenis schreef.

Lezing: Spergebied Westervoort tussen market garden en bevrijding.
Datum 26 maart 2024
Locatie Huize Vredenburg
Tijd inloop om 19:30 uur, aanvang lezing 20:00 uur.

Van oudsher ligt Westervoort op een militair strategisch punt bij de splitsing van de Rijn en de IJssel. Wat dat betekent, merken de inwoners maar al te zeer wanneer de Slag om Arnhem losbarst in september 1944. Al tijdens de strijd moeten sommige bewoners vertrekken vanwege de felle beschietingen. Kort daarna wordt Westervoort tot spergebied verklaard.
Over de situatie tussen eind september 1944 en medio april 1945 geeft Karin van Veen een lezing op 26 maart 2024 bij de Historische Kring Westervoort. Na de mislukte Slag om Arnhem verandert het grondgebied tussen de spoorlijn en de Rijn in een Duits militaire zone. Van Spijk tot aan Rhenen moeten steeds meer bewoners evacueren. Intussen brengt de bezetter duizenden bij razzia’s opgepakte Nederlandse mannen naar de Liemers toe. Zij moeten voor de Wehrmacht meerdere verdedigingslinies aanleggen. Een daarvan is de Panther-Stellung langs de Rijn, terwijl ook mannen bij de IJssel aan het graven zijn. Erg veilig is dat niet, want ze liggen regelmatig onder vuur van de geallieerden.
In 2023 verscheen het boek Graven in de vuurlinie, Deel I De Liemers, waarin Karin van Veen de gebeurtenissen beschrijft in het frontgebied langs de Rijn. Onlangs verschenen ook twee haar boeken over de verblijfskampen, de verdedigingslinie en de toestand in frontstad Arnhem. Zie voor meer informatie: www.gridvl.nl.


Test je kennis in de Wiekent Westervoort quiz
De inmiddels 4e Wiekent Westervoort quiz wordt vrijdag 22 maart ongetwijfeld weer een gezellige pubquiz-avond met muziek van Monro en Westfort Brass. De avond staat uiteraard geheel in het
thema: Wiekent Westervoort!
De entreegelden en de sponsoring van lokale ondenemers voor deze avond gaan naar de "Stichting Zes Minuten Zone Westervoort". Voorzitter van de stichting Ed Janssen: ‘Elke dag krijgen 40 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen 6 minuten re-animeert en een AED aansluit. Speciaal daarvoor is de "Stichting Zes Minuten Zone Westervoort" in het leven geroepen. Daardoor beschikt Westervoort nu over een dekkend netwerk van AED’s.’
Deelname kost vijf euro per persoon inclusief een kop koffie of thee. De avond start om 20.00 uur. Aanmelden kan individueel of in groepen van maximaal 6 personen via ons online inschrijfformulier of een email naar: wiekent@hkwestervoort.nl
De organisatie is een samenwerking van de Historische Kring Westervoort, Zalencentrum Wieleman,  OBK en Sportclub Westervoort.
2e van rechts is Ed Jansen, voorzitter van de "Stichting Zes Minuten Westervoort"
vlnr: Jan, Kees, Jos, Ed en John; onze quiz presentator Ronnie ontbreekt op de foto evenals Martijn en Bert.In Memoriam: Piet Wijnands

Spergebied Westervoort tussen market garden en bevrijding

Test je kennis in de Wiekent Westervoort quiz

In Memoriam: Henk Krechting

In Memoriam: Henk Schoneveld

Excursie 'Nederlands Openlucht Museum' - 23 september

Zomerfair 2023

Excursie 's Heerenbergh

Herdenking operatie 'Quick Anger' (2023)

Wiekent Westervoort Pubquiz

Zilver Moes was groots!

Najaars lezing - Geschiedenis Station Westervoort

excursie Winterswijk succes!

Herdenking Operatie 'Quick Anger' (2022)  

Wiekent Westervoort Pubquiz groot success !

in Memoriam: Annie Peeters-Hendriks

Moesaete 2021 afgelast

in Memoriam: Tinus Koenen

25 Joor Moes Aete

Bart Gogherman erelid

Cursus Westervoorts Dialect

Nieuw boek: 'Ik hou van Westervoort'

Documentaire Operatie 'Quick Anger'

Herdenking Operatie 'Quick Anger' (2021)  

Canon van WestervoortDe Historische Kring Westervoort (HKW) is in 1974 opgericht.
De vereniging heeft ten doel de bevordering van de kennis van de geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder die van Westervoort, tevens het bevorderen van plaatselijk onderzoek op historisch gebied.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 17-7-2024

Terug naar de inhoud