HOME - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media
excursie 's Heerenbergh 10 juni
--> aanmelden <--
09.00 uur vertrek vanaf Sports Planet
10.00 uur Aankomst Kasteel Huis Bergh; kasteel Café Heeren Dubbel voor koffie met gebak

10.45 uur Start Rondwandeling/ bezoek Museum
12.30 uur Lunch Bij Kasteel Café Heeren Dubbel
13.30 uur Vervolg programma (in omgekeerde vorm)
15.00 uur Einde programma

Chauffeurs krijgen een reis- en parkeervergoeding (parkeren naast het kasteel
op afgesloten parkeerplaats)

Kosten leden € 40 p.p ; niet leden € 45,- p.p.

Optie om met de fiets te gaan?? Vertrek 8.30 uur
Herdenking Quick Anger (2023)
Op zaterdag 8 april hebben we de operatie "Quick Anger" weer herdacht. Met een rondrit van klassieke legervoertuigen, en filmvertoningen in huize Vredenburg begon deze mooie dag.
's Middags vond de officiële herdenking plaats bij het monument op de Veerdam te Westervoort. Toespraken van Joop Schuilenburg, burgemeester Arend van Hout, Herman Delwig met een prachtig gedicht, een woord van dank van de zoon van veteraan Sid Godfrey, Michael en een korte rede van Daan Breugelmans names de "Dutch Polar Bears", waarin hij Walter IJbema eerde met een certificaat voor zijn inspanning om deze herdenking van de grond te krijgen, werden gevolgd door de "Act of Remembrance", kransleggingen met schoolkinderen van basisschool "het Ravelijn", het spelen door OBK van de "Last Post" en de volksliederen van Canada, Groot Brittanië en Nederland onder het hijsen der vlaggen.
TVR Mozaiek heeft hiervan een mooie reportage gemaakt. --> Reportage <--
Tevens is er door jan Smink een foto reportage gemaakt aangevuld met drone beelden van Jeroen Berings --> foto's <--
WieKent Westervoort pubquiz - 24 maart in Zalencentrum Wieleman
OBK, Sportclub Westervoort en de Historische Kring Westervoort organiseren gezamenlijk de alweer derde "WieKent Westervoort" pubquiz. De eerste editie was ten bate van de helaas afgelaste herdenking van 75 jaar vrijheid. De tweede was na 2 jaar coronaleed ten bate van Oekraïne. Dit jaar hebben we de voedselbank als begunstigde uitgekozen. Uitgangspunt is wederom een gezellige avond met muziek en Westervoortse kennis vragen. Maar iedereen kan eraan meedoen! het is niet alleen voor de geboren en getogen Westervoorters! komt allen!! deelname €5,- per deelnemer.
Zilver Moes was groots!
8 December hebben we met ruim 250 gasten weer kunnen genieten van 't inmiddels niet meer weg te denken Moesaete! Na een afwezigheid van 2 jaar door Corona, en één digitale aflevering met afhaal moes, waren we blij weer met z'n allen in Zalencentrum Wieleman van dit oer Westervoortse spektakel te kunnen smullen. Met optredens van Skoeks en gast zangeres Betty, een ode aan Tinus en Annie van David, het Benkske van Hans, Burgemeester Arend met een humor volle terugblik op het afgelopen politieke jaar, Arnold met een mooi eerbetoon aan zijn zussen en Bart met zijn geheel eigen stijl gezongen liedjes, de onnavolgbare gebroeders Arends en Westfort Brass o.l.v. Ronnie, hadden we weer een geweldige mix aan humor, muziek en memorabele momenten.
Van deze prachtige avond zijn foto's en filmpjes gemaakt. De filmpjes gemarkeerd met een (+) zijn geremixed met verbeterd geluid.
najaars lezing "Historie Station Westervoort" door Jan Willem Weiss
Het is alweer even geleden dat Jan Willem zijn druk bezochte lezing in Zalencentrum Wieleman hield over dit onderwerp. Hij sprak toen zijn wens uit, de lezing ook bij de Historische Kring in huize Vredenburg te willen presenteren. Op dinsdag 15 november a.s. is het zover! Dan zal vanaf 19:30 huize Vredenburg het toneel van Jan Willem's stations lezing zijn! Komt allen! ... Maar vol=vol !! ...
Najaars excursie Winterswijk - geslaagd evenement
De excursie die 24 september jl. plaatsvond was druk bezocht. We hebben van diverse deelnemers zeer positieve feedback ontvangen! Frans Warmerdam heeft een verslag gemaakt en Kinat Witata heeft daar enkele foto's aan toegevoegd. Beiden bedankt daarvoor!
Voor Evert de Boer en Bert Stienissen was dit de laatste keer dat zij de excursie hebben georganiseerd. Beide heren ontzettend bedankt voor de organisatie de afgelopen jaren! Uiteraard gaan we volgend jaar gewoon weer excursies organiseren. We zijn nog wel op zoek naar 2 enthousiaste organisatoren voor onze excursies. Neem gerust contact op met één van de bestuursleden als je deze taak (mede) op je wil nemen!
Quick Anger herdacht (2022)
Op 9 april hebben we de operatie "Quick Anger" opnieuw herdacht. De dag begon met een rijtour van historische militaire voertuigen door de Liemers. Na terugkomst van deze stoet bij huize Vredenburg werd een plaquette onthuld met een beknopte beschrijving van "Quick Anger" en een QR code naar de documentaire die Paul Haans en Sascha Wensveen hebben gemaakt met TV historicus Hans Goedkoop en kennisdrager Walter IJbema. Walter werd hierna nog onderscheiden met de verenigingsspeld van de Historische kring.
In huize Vredenburg werden ondertussen oude filmbeelden uit de oorlogsjaren getoond, waaronder ook een toespraak van de inmiddels overleden oorlogsveteraan Toon Kramer.
Aansluitend vertrok de hele stoet naar de Veerdam alwaar de officiële herdenking werd gehouden, met toespraken van onze voorzitter en de burgemeester. Hier werd de "last post" geblazen en de Canadese, Engelse en Nederlandse volksliederen gespeeld onder het hijsen van de vlaggen.
Na deze ceremonie trok het gezelschap naar zaal Wieleman voor de officiële première van de hierboven genoemde documentaire.
We kijken terug op een zeer geslaagde herdenking ondanks de enkele hagelbuien die ondertussen over Westervoort trokken.

bestuur Historische Kring Westervoort


NIEUWS
Njaars lezing - Geschiedenis Station Westervoort

excursie Winterswijk succes!

Herdenking Operatie 'Quick Anger' (2021)  

Wiekent Westervoort Pubquiz groot success !

in Memoriam: Annie Peeters-Hendriks

Moesaete 2021 afgelast

in Memoriam: Tinus Koenen

25 Joor Moes Aete

Bart Gogherman erelid

Cursus Westervoorts Dialect

Nieuw boek: 'Ik hou van Westervoort'

Documentaire Operatie 'Quick Anger'

Herdenking Operatie 'Quick Anger' (2021)  

Canon van WestervoortDe Historische Kring Westervoort (HKW) is in 1974 opgericht.
De vereniging heeft ten doel de bevordering van de kennis van de geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder die van Westervoort, tevens het bevorderen van plaatselijk onderzoek op historisch gebied.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 14-5-2023

Terug naar de inhoud