HOME - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
SponsorenSociale media

Sociale media
In Memoriam: Henk Schoneveld
Donderdag 21 september is onze oud voorzitter Henk Schoneveld overleden. Henk was onze voorzitter van 2005 tot eind 2008 en heeft zich tot op het laatst actief ingezet voor onze vereniging. Wij verliezen met Henk een gewaardeerd kennisdrager van ons rivierengebied en de dijken rondom.
Enkele jaren geleden heeft Henk nog een excursie met wandeling langs de dijken van Westervoort verzorgd. Hier kon Henk altijd vol passie over vertellen. Henk heeft zich ook ingezet voor de projecten 'Fort Geldersoord' en 'ruimte voor de rivier'. Tot voor kort heeft Henk ook nog de Historische kring vertegenwoordigd in de overleggen omtrent de recente ontwikkelingen in de Pals en het dijkverzwarings project “PanWes”.
Met het overlijden van Henk verliezen we naast een actieve onderzoeker ook een bijzonder aangenaam en fijn persoon.
Wij wensen zijn vrouw Hendriekske, dochters Joanne en Margreet en verdere familie en vrienden heel veel sterkte in de komende moeilijke tijd.

Het bestuur van de Historische kring Westervoort

Excursie 'Nederlands Openlucht Museum' - 23 september
Ondanks het feit dat we slechts 20 inschrijvingen hadden, en dat er ook wat regendruppels vielen, konden we toch genieten van een prima rondgang door 't park onder begeleiding van een gids die ons het verhaal vertelde van de evacués die enkele maanden zijn gehuisvest in het openluchtmuseum in de laatste maanden van 1944. Het park bestond destijds uit nog maar enkele gebouwen en een molen waar maximaal 200 mensen zouden kunnen worden opgevangen. in de praktijk bleken dat er zo'n 600 te worden. In de Delftse molen wordt aan de hand van dagboekaantekeningen van de toenmalige directeurs vrouw het verhaal in beeld en geluid verteld.
Na een prima boerenlunch, werden we in de middag bijgepraat over de tram en alles wat daarbij komt kijken door onze eigen Gerry van der Sterren die inmiddels al een tijdje als conducteur in het openluchtmuseum actief is.
Na een gezellige afsluitende borrel keerden we voldaan huiswaarts. Jeannette, Jos en Ger, bedankt voor de organisatie! de foto's
Zomerfair 2023
Ondanks de wat wisselende weersomstandigheden, kijken we met tevredenheid terug op onze aanwezigheid op de 'braderie'. De traditionele afsluiting van het vakantieseizoen trok toch weer vele bezoekers naar onze kraam. De 'Dialec' groep had weer een leuke quiz in elkaar gezet en de beloning, een walnoten likeur naar recept van Jos Veelen, vond gretig aftrek. Ook de presentatie over Quick Anger trok de nodige aandacht en ook de extra kraam met Frans Brink's schoolfoto's trok veel bekijks. Helaas konden we ons plan om een oude leger Jeep te presenteren door de weersomstandigheden niet door laten gaan.
Al met al een leuke en gezellige happening. click hier voor enkele foto's
excursie 's Heerenbergh 10 juni
09.00 uur vertrek vanaf Sports Planet
10.00 uur Aankomst Kasteel Huis Bergh; kasteel Café Heeren Dubbel voor koffie met gebak
10.45 uur Start Rondwandeling/ bezoek Museum
12.30 uur Lunch Bij Kasteel Café Heeren Dubbel
13.30 uur Vervolg programma (in omgekeerde vorm)
15.00 uur Einde programma

De excursie was weer geweldig verzorgd! click hier voor de foto's
Herdenking Quick Anger (2023)
Op zaterdag 8 april hebben we de operatie "Quick Anger" weer herdacht. Met een rondrit van klassieke legervoertuigen, en filmvertoningen in huize Vredenburg begon deze mooie dag.
's Middags vond de officiële herdenking plaats bij het monument op de Veerdam te Westervoort. Toespraken van Joop Schuilenburg, burgemeester Arend van Hout, Herman Delwig met een prachtig gedicht, een woord van dank van de zoon van veteraan Sid Godfrey, Michael en een korte rede van Daan Breugelmans names de "Dutch Polar Bears", waarin hij Walter IJbema eerde met een certificaat voor zijn inspanning om deze herdenking van de grond te krijgen, werden gevolgd door de "Act of Remembrance", kransleggingen met schoolkinderen van basisschool "het Ravelijn", het spelen door OBK van de "Last Post" en de volksliederen van Canada, Groot Brittanië en Nederland onder het hijsen der vlaggen.
TVR Mozaiek heeft hiervan een mooie reportage gemaakt. --> Reportage <--
Tevens is er door jan Smink een foto reportage gemaakt aangevuld met drone beelden van Jeroen Berings --> foto's <--
WieKent Westervoort pubquiz - 24 maart in Zalencentrum Wieleman
OBK, Sportclub Westervoort en de Historische Kring Westervoort organiseren gezamenlijk de alweer derde "WieKent Westervoort" pubquiz. De eerste editie was ten bate van de helaas afgelaste herdenking van 75 jaar vrijheid. De tweede was na 2 jaar coronaleed ten bate van Oekraïne. Dit jaar hebben we de voedselbank als begunstigde uitgekozen. Uitgangspunt is wederom een gezellige avond met muziek en Westervoortse kennis vragen. Maar iedereen kan eraan meedoen! het is niet alleen voor de geboren en getogen Westervoorters! komt allen!! deelname €5,- per deelnemer.
Zilver Moes was groots!
8 December hebben we met ruim 250 gasten weer kunnen genieten van 't inmiddels niet meer weg te denken Moesaete! Na een afwezigheid van 2 jaar door Corona, en één digitale aflevering met afhaal moes, waren we blij weer met z'n allen in Zalencentrum Wieleman van dit oer Westervoortse spektakel te kunnen smullen. Met optredens van Skoeks en gast zangeres Betty, een ode aan Tinus en Annie van David, het Benkske van Hans, Burgemeester Arend met een humor volle terugblik op het afgelopen politieke jaar, Arnold met een mooi eerbetoon aan zijn zussen en Bart met zijn geheel eigen stijl gezongen liedjes, de onnavolgbare gebroeders Arends en Westfort Brass o.l.v. Ronnie, hadden we weer een geweldige mix aan humor, muziek en memorabele momenten.
Van deze prachtige avond zijn foto's en filmpjes gemaakt. De filmpjes gemarkeerd met een (+) zijn geremixed met verbeterd geluid.

bestuur Historische Kring Westervoort


Excursie 's Heerenbergh

Herdenking operatie 'Quick Anger' (2023)

Wiekent Westervoort Pubquiz

Zilver Moes was groots!

Najaars lezing - Geschiedenis Station Westervoort

excursie Winterswijk succes!

Herdenking Operatie 'Quick Anger' (2022)  

Wiekent Westervoort Pubquiz groot success !

in Memoriam: Annie Peeters-Hendriks

Moesaete 2021 afgelast

in Memoriam: Tinus Koenen

25 Joor Moes Aete

Bart Gogherman erelid

Cursus Westervoorts Dialect

Nieuw boek: 'Ik hou van Westervoort'

Documentaire Operatie 'Quick Anger'

Herdenking Operatie 'Quick Anger' (2021)  

Canon van WestervoortDe Historische Kring Westervoort (HKW) is in 1974 opgericht.
De vereniging heeft ten doel de bevordering van de kennis van de geschiedenis in het algemeen en in het bijzonder die van Westervoort, tevens het bevorderen van plaatselijk onderzoek op historisch gebied.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 26-9-2023

Terug naar de inhoud