Operatie Quick Anger 2013 - Historische Kring Westervoort

Ga naar de inhoud
Sponsoren







Sociale media





Sociale media

Operatie Quick Anger 2013

DOCUMENTATIE ▼ > Archief aktiviteiten > Oorlog en bevrijding

De Historisch Kring Westervoort heeft bij de oude veerstoep naar Arnhem een herdenkingsmonument geplaatst dat herinnert van aan de geallieerde oversteek van de IJssel op 12 april 1945, operatie Quick Anger. In 2013 is het monument uitgebreid met een kunstwerk met een luisterplek van de Liberation Route, drie vlaggenmasten en een fakkel die bij bijzondere gelegenheden brandt.




Het verhaal van Toon Kramer (klik op de pijl)

Liberation Route

Luisterlocatie Veerdam
(aan de oever van de IJssel)
luisterplek 46

GPS: N 51 57 51.8, E 5 57 16.7

klik
hier dan gaat u naar de luisterplekken van de Liberation Route


IJsselbrug

Het Duitse leger had intussen de IJsselbrug tussen Arnhem en Westervoort opgeblazen en zich achter de IJssel verschanst in Fort Westervoort en rond het AKU-complex. Buiten het zicht van de Duitsers vond aan de overkant bij het dorp Westervoort een enorme troepenopbouw plaats. Duizenden voertuigen stonden in de buurt van het talud naar de brug klaar voor de oversteek. Op 12 april barstte ’s avonds een Engelse artilleriebeschieting los. De Duitse stellingen rond Arnhem werden uit honderden kanonnen tegelijk bestookt.


Arnhem bevrijd


Vervolgens legden de geallieerden rookgordijnen over de IJssel om ongezien te kunnen oversteken. De eerste troepen staken over met boten en amfibievoertuigen en legden aan de overkant een bruggenhoofd aan. De Duitsers in de stellingen van Fort Westervoort gaven zich snel over. Het gevecht om het AKU-complex was daarentegen buitengewoon fel en eiste vele doden. Daarna werd in minder dan 11 uur een noodbrug aangelegd die werd ingevaren vanuit Doornenburg. De opgehoopte massa tanks, carriers en pantserauto’s kwam in beweging. Na hevige gevechten werd Arnhem op 14 april eindelijk ontzet. Daarmee kwam de bevrijding van Nederland in zijn laatste fase.

Historische Kring Westervoort - Bijgewerkt op 21-11-2024

Terug naar de inhoud